5 BEWEZEN EFFECTIEVE STAPPEN OM MET SEO JE WEBSITE BETER TE LATEN VINDEN

Ingrid Sloots

WAAROM ONDERZOEK NAAR SEO?

Wanneer je klanten wil vinden is het handig om te weten waar zij naar zoeken. Met deze informatie kun je namelijk twee dingen doen:

  • Zorgen dat je zichtbaar bent wanneer ze zoeken, oftewel Search Engine Optimalisation (SEO);
  • Je klanten aanspreken met woorden die ze zelf ook gebruiken.

In dit artikel leggen we de verschillende stappen uit die je kunt nemen om de vindbaarheid van je website te verbeteren door je keywords te optimaliseren en je website goed te structureren.

WIL JE NIET ALLEEN KEYWORDS, MAAR OOK INZICHTEN?

De data kun je zelf onderzoeken. Ben je echter op zoek naar een ervaren marketing partner om je te helpen deze data om te zetten in een strategie? Vraag dan een SEO check aan en je ontvangt een rapportage met advies passend bij jouw onderneming.

VRAAG EEN SEO CHECK AAN

1 – BEPAAL WELKE ONDERWERPEN BELANGRIJK ZIJN

Maak een lijst met de 10 belangrijkste termen (keywords) waar jij van verwacht dat je klanten er op zullen zoeken als ze jouw product proberen te vinden. Dit kan een enkel woord zijn, maar het kunnen ook combinaties zijn. Zorg in ieder geval dat je specifiek bent en niet te algemene keywords selecteert waar veel meer producten en diensten zich mee identificeren.

2 – ONDERZOEK HET ZOEKVOLUME PER KEYWORD

Onderzoek hoeveel volume iedere zoekterm heeft met een van de online tools (bijvoorbeeld Semrush of Google ad manager). Maak een overzicht per keyword en voeg het volume toe. Maak daarnaast een lijstje met gerelateerde keywords. Zijn er misschien synoniemen of andere zoekwoorden die veel vaker gezocht worden waar jij nog niet aan had gedacht? Voeg ze dan toe! Bekijk ook de gerelateerde vragen waar naar gezocht wordt. Wellicht krijg je daar nog inspiratie door.

3 – BEKIJK DE ZOEKRESULTATEN

Doe ideeën op voor onderwerpen om je SEO te verbeteren door de zoekresultaten te combineren met jouw eigen kennis. Dit kan je op een aantal manieren doen:

  • Bekijk op de Wikipedia pagina van jouw onderwerp welke hoofdstukken er zijn en welke vragen er beantwoord worden. Kijk ook naar welke onderwerpen er verwezen wordt. 
  • Typ in de Google zoekbalk een keyword en kijk welke woorden er automatisch worden toegevoegd in de zoekbalk. Deze combinaties worden het vaakst gezocht. ZIt er iets bij waar jij eigenaar van zou kunnen zijn en veel over weet te schrijven?
  • Laat Google op de keywords zoeken en bestudeer de resultaten op de eerste pagina. Waar zie jij nog mogelijkheden om betere informatie en antwoorden te geven?

4 – Bepaal op basis van je SEO onderzoek welke onderwerpen je aandacht wil geven op je website

Voordat je daadwerkelijk de teksten voor je website en blog gaat schrijven is het verstandig om je contentdoelstellingen te bepalen. Doe dit voor de hoofdpagina's van je website, voor de artikelen van je blog en voor eventuele weggevers.

In het Website Werkboek gebruiken we het volgende schema om je SEO strategie en deze doelstellingen vast te leggen:

Contentdoelstellingen en SEO voor je website

5 – MAAK JE ARTIKELEN EN WEBSITE PAGINA'S

Op basis van je plan kun je aan de slag om te gaan schrijven. Focus bij artikelen altijd op 1 onderwerp en zorg dat je het keyword op verschillende pekken gebruikt (in de paginatitel, inhoud en als namen van de afbeeldingen). Zorg ook voor voldoende variatie door synoniemen en omschrijvingen te gebruiken.

DAN ALS LAATSTE: METEN IS WETEN

Hiermee ben je uit de startblokken. Goed werk! Het is nu wel zaak om te meten wat het resultaat is van je werk en om continue te verbeteren en nieuwe content toe te voegen. Daarnaast moet je ook zorgen dat mensen je artikelen gaan vinden en dat je pagina's dus bezocht worden. Hiervoor zijn keywords belangrijk, maar is de kwaliteit van je website zeker zo relevant. Wil je weten hoe je de kwaliteit van je website kunt checken en hoe je die kunt verbeteren? Lees dan meer over hoe je aan die website-kwaliteit kunt werken.

Ingrid Sloots | KlantenVinden.com

OVER DE AUTEUR

Ingrid is de oprichter van KlantenVinden.com na jarenlang als marketing en sales manager bij bedrijven als Google, Unilever, Philips, en Greenwheels te hebben gewerkt. Ook coacht ze al jaren startende ondernemers.